Bernedoodle: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)

Bernedoodle: Alles over dit hondenras - LHIC (1)

De Bernedoodle is een zogeheten 'designer dog': het is (nog) geen rashond, maar een kruising tussen twee zuivere rashonden. In het geval van Bernerdoodles is dat een kruising tussen de Poedel en de Berner Sennenhond. Zo is er een hond ontstaan die erg geschikt is als gezelschapshond.

De Bernerdoodle is een prachtige hond om te zien, maar heeft ook veel eigenschappen die hem zeer geschikt maken als huisdier. Hij is ontzettend vriendelijk en zachtaardig en is bovendien hypoallergeen. Hierdoor kunnen ook mensen met een allergie voor hondenharen genieten van het gezelschap van deze lieve hond.

Inhoudsopgave verberg

1. Over de Bernedoodle

2. Geschiedenis

3. Uiterlijk

4. Karakter

5. Opvoeding en socialisatie

6. Verzorging

8. Gezondheid

9. Aanschaf en kosten

10. Veelgestelde vragen

Over de Bernedoodle

InfoDe Bernedoodle is een vriendelijke, zachtaardige, speelse en intelligente hond
Grootte30 tot 58 cm
Gewichtvan 4 tot 40 kilo
LeeftijdEen Bernedoodle kan 6 tot wel 12 jaar oud worden
Karakterintelligent, vriendelijk, zachtaardig, speels en eigenwijs
Kleurveel mogelijkheden, maar vaak wit, zwart of bruin of een combinatie van deze kleuren
Vachtlang en golvend of krullend en wollig
AanschafGemiddeld € 600,- tot € 900,-

Geschiedenis

De Bernedoodle is, net als veel andere designerhonden, een relatief nieuw type hond. Er wordt aangenomen dat deze hond het resultaat is van fokpogingen die vanaf 2003 zijn ondernomen door Sherrry Rupke in Canada. De kruising tussen de Poedel en de Berner Sennenhond is gekozen om een fijne gezelschapshond te creëren met een mooi uiterlijk die bovendien de geliefde eigenschappen heeft van beide rassen.

Tegenwoordig wordt er door diverse fokkers gefokt met deze kruising om zo toe te werken naar een consistenter uiterlijk en een voorspelbaarder karakter. Tot op heden worden deze honden niet erkend als rashond door de Raad van Beheer, maar dit kan in de toekomst uiteraard veranderen.

Bernedoodle: Alles over dit hondenras - LHIC (2)

Uiterlijk

Omdat de Bernedoodle een combinatie is van de Poedel en de Berner Sennenhond zijn er veel mogelijkheden qua uiterlijk. Vooral puppy's van de eerste generatie kunnen in één en hetzelfde nest veel verschillende groottes, vachtsoorten, kleuren en eigenschappen hebben. Vanaf de tweede generatie is het uiterlijk vaak voorspelbaarder.

De Bernedoodle is vaak stevig en vierkant als hij meer lijkt op de Berner Sennenhond en meer slank en lang als hij lijkt op de Poedel. De ogen zijn doorgaans ovaal, donker en ver uit elkaar geplaatst. De oren zijn vrij lang en hangen langs de kop. De snuit is lang en driehoekig van vorm.

Grootte

Bernedoodles kunnen flink variëren in grootte. De schofthoogte is grotendeels afhankelijk van het type Poedel waarmee gefokt is: een Koningspoedel, een Miniatuurpoedel of een Toypoedel. Een kruising tussen een Berner Sennenhond en de Koningspoedel leidt tot de grootste honden met een gemiddelde hoogte van 58 tot 74 centimeter en een gewicht dat varieert tussen de 32 en de 41 kilo.

Een kruising tussen een Miniatuurpoedel en een Berner Sennenhond leidt doorgaans tot Bernedoodles met een gemiddelde grootte van 46 tot 56 centimeter. Het gewicht varieert tussen de 11 en de 22 kilo. De kleinste Bernedoodles zijn het resultaat van kruisingen tussen de Berner Sennenhond en de Toypoedel. Deze honden zijn tussen de 30 en 43 centimeter hoog en wegen niet meer dan 11 kilo.

Vacht

Niet alleen qua hoogte en gewicht kan er veel variatie optreden, maar ook in de vachtkleur en het vachttype. De vacht van de Bernedoodle kan stijl, krullend of zelfs wollig zijn, afhankelijk van de vacht van de Poedel. De vacht is doorgaans dik en erg dicht. Hoe krullender de vacht is, hoe meer hypoallergeen de hond is. Maar het betekent ook dat de vacht veel onderhoud vergt.

Qua vachtkleuren is er enorm veel variëteit bij Bernedoodles. De vacht kan wit. bruin, crème, rood of zwart zijn en kan uni zijn, maar ook een combinatie van kleuren hebben. De meest bekende Bernedoodles hebben een black en tan combinatie, overeenkomstig met de Berner Sennenhond.

Karakter

Niet alleen qua uiterlijk is er veel variatie mogelijk bij Bernedoodles, ook qua karakter kan het alle kanten opgaan, vooral bij de eerste generatie. Nu zijn zowel Berner Sennenhonden als Poedels zeer geschikt als gezelschapsdier en vrij zachtaardig en vriendelijk. Dat maakt van de Bernedoodle ook een uitstekende gezelschapshond. De meeste honden zullen dan ook sociaal, vriendelijk, speels en gezellig zijn. Ze houden van mensen en zijn doorgaans vrij rustig van aard.

Het kan echter ook zijn dat de Bernedoodle enkele minder wenselijke eigenschappen overneemt van zijn ouders. Dit kan bijvoorbeeld het jachtinstinct van de Poedel zijn, of de koppigheid van de Berner Sennenhond. Maar met goede training en socialisatie kun je dit gedrag aan banden leggen.

In het meest ideale geval is de Bernedoodle een intelligentie, vriendelijke en loyale hond die een enorme aanwinst is voor het gezin. Zijn speelse en eigenwijze aard is een grote bron van vermaak en eenmaal volwassen zijn ze betrouwbaar en gehoorzaam.

Opvoeding en socialisatie

De Bernedoodle is een hond is vrij makkelijk te trainen en socialiseren is, maar als baasje zul je hier wel al jong mee moeten beginnen en echt de tijd voor vrij moeten maken. Je zult samen moeten werken om jouw hond gehoorzaam, sociaal, zindelijk en aangepast te laten zijn. Je kunt hiervoor samen een puppycursus of een gehoorzaamheidscursus volgen.

Omdat de Bernedoodle erg intelligent is en bovendien zijn best doet om zijn baasje tevreden te stellen, zul je niet tegen veel problemen aanlopen tijdens het trainen en socialiseren van jouw hond. Het kan zijn dat jouw puppy wat speels is en zijn aandacht moeilijk erbij kan houden. Of het kan voorkomen dat jouw Bernedoodle de koppigheid van de Berner Sennenhond in zich heeft. In deze gevallen is het vooral belangrijk om consequent te blijven en door te zetten.

Gebruik voor het trainen en socialiseren van jouw hond vooral positieve bekrachtiging en een zachte hand. Stemverheffingen, boosheid en fysiek ingrijpen werken altijd averechts en kunnen jouw hond op de lange termijn schichtig, onbetrouwbaar en zelfs agressief maken.

Heb je net een nieuwe Bernedoodle pup gekocht? Of ben je nog op zoek?

Er is een eBook genaamd Het Hondenprotocol. In dit eBook leert Gerrit Lameijer jou hoe je op de beste manier je pup kunt opvoeden en trainen. Je Bernedoodle pup zal met dit eBook opgroeien tot een lieve, gelukkige en gehoorzame hond!

Bekijk hier het e-book op Hondenprotocol.nl >>

Verzorging

Om jouw hond gezond en gelukkig te houden is het belangrijk om goed voor de Bernedoodle te zorgen. Maar elke hond heeft andere zorg, voeding en aandacht nodig. Daarom leggen wij graag uit hoe jij het beste voor jouw Bernedoodle kunt zorgen.

Voeding

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw Bernedoodle alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt, is het belangrijk om de dagelijkse voeding af te stemmen op zijn gewicht, ras, leeftijd en gezondheid. Een jonge puppy heeft tenslotte andere voeding nodig dan een wat oudere Bernedoodle. En een grote hond heeft logischerwijs meer voeding nodig dan een kleinere hond.

Vachtzorg

Er is onder Bernedoodles veel variatie mogelijk qua vacht. Een lange en golvende vacht is doorgaans vrij eenvoudig te verzorgen. Enkele keren per week borstel volstaat meestal prima om de vacht schoon, klitvrij en mooi te houden. Heeft jouw Bernedoodle echter een krullende of zelfs wollige vacht, dan kan de dagelijkse verzorging wat lastiger zijn. Een krullende of wollige vacht is tenslotte lastiger te borstelen en houdt meer vuil vast. Het is dan vaker nodig om de vacht te borstelen en schoon te maken.

Een voordeel van de krullende of wollige vacht is wel dat deze vacht doorgaans bijna niet uitvalt. Je zult dus minder last hebben van een verharende hond. Bovendien zijn deze Bernedoodles hypoallergeen. Dit houdt in dat mensen met een allergie voor hondenharen doorgaans geen, of slechts weinig, klachten krijgen bij Bernedoodles.

Overige zorg

De lange, hangende oren van de Bernedoodle maken deze hond vatbaar voor huidproblemen en infecties aan het oor. Het is daarom belangrijk om de oren dagelijks schoon en droog te maken met een doekje. Zo voorkom je irritatie, eczeem en ontstekingen.

Vergeet ook zeker niet om het gebit van jouw hond dagelijks te poetsen. Net als mensen kunnen ook honden last krijgen van gebitsproblemen en tandvleesproblemen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Door dagelijks te poetsen zorg je ervoor dat de kans op problemen aanzienlijk wordt verminderd. Gebruik hiervoor wel een speciale tandpasta voor honden.

Worden de nagels van jouw Bernedoodle te lang? Dan kun je deze eenvoudig zelf bijknippen. Vind je dit wat spannend of werkt jouw hond niet zo goed mee? Dan kun je er ook voor kiezen dit bij de dierenarts of bij de trimsalon te laten doen. Maar als je al vroeg begint met het bijknippen van de nagels, went jouw hond die al snel aan en zal hij beter meewerken.

Bernedoodle: Alles over dit hondenras - LHIC (3)

Beweging en activiteit

Om jouw hond fit, gezond en gelukkig te houden is het belangrijk om te voldoen aan hun bewegingsbehoeften. Een Bernedoodle heeft een matige bewegingsbehoefte. Dit betekent dat hij doorgaans tevreden is met een lange wandeling op een dag van minstens een half uur.

Natuurlijk kun je meer bewegen met jouw hond. Deze honden zijn gek op wandelen, rennen naast de fiets en diverse spelletjes. Apporteren, verstoppertje spelen, jagen en behendigheidsactiviteiten zijn dan ook zeker het proberen waard. Bernedoodles zijn intelligente honden en ze zullen veel spelletjes en activiteiten snel oppikken.

Gezondheid

De Bernedoodle is doorgaans een gezonde hond. Er wordt gefokt met oog voor hun welzijn en gezondheid en er wordt veel moeite gedaan om de erfelijke aandoeningen van de ouders uit te bannen. Dit is helaas niet altijd mogelijk. Daarom zijn er ook bij Bernedoodles nog enige gezondheidsproblemen waar je als baasje van op de hoogte wilt zijn.

Heupdysplasie

Net zoals de Berner Sennenhond kan de Bernedoodle lijden aan heupdysplasie. Bij deze aandoening sluiten de heupkom en de heupkop niet goed op elkaar aan. Het gevolg is dat de hond kampt met pijnklachten, bewegingsproblemen, stramheid en soms zelfs vergroeiingen. Door de slijtage van het gewricht ontstaan er ontstekingen en zelfs kreupelheid.

Elleboogdysplasie

Vergroeiingen aan het gewricht kunnen ook voorkomen in het ellebooggewricht. We spreken dan van elleboogdysplasie. Ook hierbij kampt de hond met pijnklachten, moeilijkheden met bewegen en zelfs kreupelheid.

Progressieve retinale atrofie

Oogaandoeningen en problemen met het zicht komen vrij veel voor bij honden en ook bij de Bernedoodle. Bij progressieve retinale atrofie verslechtert de conditie van het hoornvlies. Deze vertroebelt, waardoor het zicht geleidelijk aan minder wordt. Dit kan uiteindelijk resulteren in blindheid.

Aanschaf en kosten

Als je een Bernedoodle als huisdier wilt, is het belangrijk om goed onderzoek te doen voor je overgaat tot een aankoop. Er zijn namelijk veel verschillende fokkers actief, maar lang niet allemaal hebben ze het beste voor met de honden of leveren ze honden die uit een goed nest komen. Als je jezelf wilt verzekeren van een gezonde hond met een solide basis, dan doe je alleen zaken met erkende en betrouwbare fokkers.

Kosten voor een Bernedoodle

De aanschafkosten voor een Bernedoodle kunnen oplopen tot zo'n € 900,-. Dit is een schappelijke prijs voor een Bernedoodle uit een goed nest van een betrouwbare fokker. Prijzen kunnen uiteraard variëren, afhankelijk van het aanbod.

Naast de aanschafkosten kun je ook verwachten kosten te maken voor de zorg, training en huisvesting van jouw hond. Naast de initiële aankopen kun je maandelijks rekenen op een bedrag van € 40,- tot € 50,- voor voeding, verzorging en andere benodigdheden.

Naar mate jouw hond ouder wordt, neemt de kans op gezondheidsproblemen toe. Het is daarom verstandig om al vroeg te beginnen met sparen voor medische kosten voor jouw hond. Ook voor dieren kunnen medische kosten flink hoog oplopen. Als je jezelf wilt indekken voor deze kosten kun je ook een zorgverzekering afsluiten voor jouw Bernedoodle.

Veelgestelde vragen

Als jij overweegt een Bernedoodle in huis te nemen of als je zojuist een puppy hebt aangeschaft, is het belangrijk om precies te weten wat jouw hond nodig heeft. Met de kennis in dit artikel kom je daarmee al een heel eind.

Natuurlijk snappen wij dat er altijd vragen kunnen zijn omtrent de zorg en opvoeding van jouw hond. Daarom beantwoorden we hieronder nog enkele veelgestelde vragen over de Bernedoodle.

Is de Bernedoodle een goede waakhond?

Het karakter van de Bernedoodle kan flink variëren, afhankelijk van welke eigenschappen hij heeft overgenomen van zijn ouders. Als de Bernedoodle waaks, loyaal en oplettend is, kan hij wel degelijk een goede waakhond zijn. Maar het is dan wel belangrijk om extra veel aandacht te besteden aan een goede opvoeding en socialisatie.

Tot welke FCI-rasgroep behoort de Bernedoodle?

De Bernedoodle is een zogenaamde designerhond. Dit betekent dat hij, voorlopig, nog niet erkend is als rashond. Dit kan in de toekomst uiteraard nog veranderen.

De ouders van de Bernedoodle, de Poedel en de Berner Sennenhond, zijn wel rashonden.

Hoe is de Bernedoodle in omgang met andere dieren?

De Bernedoodle kan in principe goed omgaan met mensen en dieren, maar door goede socialisatie leid je dit als baasje in goede banen. De Bernedoodle kan namelijk flink fel worden als zijn persoonlijke grenzen worden overschreden.

Hoe is de Bernedoodle in omgang met kinderen?

De Bernedoodle is doorgaans een vriendelijke, zachtaardige en sociale hond die goed om kan gaan met mensen. Hij is graag in de aanwezigheid van zowel volwassenen als kinderen. Natuurlijk kunnen de karaktereigenschappen per hond variëren.

Het is echter wel altijd belangrijk om op te passen wanneer kinderen en honden samen zijn. Laat ze nooit samen spelen zonder toezicht en leer de kinderen om een hond niet te benaderen als hij slaapt of eet. Zowel kinderen als honden zijn tenslotte impulsief en onvoorspelbaar.

Kun je een Bernedoodle alleen thuislaten?

De Bernedoodle is een sociale hond die graag in de aanwezigheid is van zijn baasje. Hij houdt er doorgaans niet van om alleen te zijn en kan dan erg onrustig en angstig worden, met alle gevolgen van dien.

Ben je wel eens van huis zonder jouw hond? Train jouw hond dan van puppy af aan al om alleen thuis te zijn. Door de duur op te bouwen kun je jouw hond gedurende korte periodes alleen thuislaten. Maar leuk zal hij het niet vinden.

JeBernedoodle (pup) op de juiste manier opvoeden?

Sinds kort is er een nieuw eBook uitgekomen van Gerrit Lameijer genaamd Het Hondenprotocol. Hij vertelt in zijn eBook hoe je het beste jeBernedoodlekunt opvoeden en trainen. De methodes in dit eBook zijn zo effectief dat dure puppy cursussen en hondentrainingen verleden tijd zijn.

Wil jij de meest lieve en gehoorzameBernedoodle van de buurt hebben? Of wil je binnenkort een Bernedoodle puppy kopen en hem goed opvoeden? Dan moet je zeker dit eBook lezen.

Klik hier en bekijk het eBook op Hondenprotocol.nl >>

* Vandaag

93

keer bekeken

0 Reacties

Geef een reactie

Bernedoodle: Alles over dit hondenras - LHIC (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 6228

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.