Sananda Maitreya (voorheen Terence Trent D’Arby) leeft met gezin in kalm Italië en komt naar Emmen voor het Hello Festival. 'Ik ben lang genoeg playboy geweest' (2024)

In de jaren 80 was hij een grote ster die bekend stond onder de naam Terence Trent D’Arby. In 2001 ruilde hij die naam in voor Sananda Maitreya, en leeft de uit Amerika afkomstige muzikant een wat meer teruggetrokken leven met vrouw en twee zonen van 14 en 11 in Italië.

Muzikaal heeft hij niet stilgezeten, zijn 13de album The Pegasus Project: Pegasus & The Swan komt deze maand uit. Ook volgt er een tour, waarbij hij voor een paar data ons land aandoet en die hem voor het eerst in 22 jaar ook naar Engeland voert. Naast hem zit Francesca Francone Maitreya, zo zien we op Zoom, de vrouw met wie hij alweer ruim 20 jaar getrouwd is. Ze is een voormalig model en in Italië een bekende presentator en architect die ook in Nederland heeft gewerkt.

Hij mag dan al weer de 60 hebben aangetikt, hij heeft nog steeds de kenmerkende dreadlocks waarin nog geen spoortje grijs lijkt te bespeuren. Hij gebruikt af en toe een Italiaanse uitdrukking, een taal die hij volgens eigen zeggen voldoende spreekt ’om niet in de problemen te komen’ en praat net als zijn Italiaanse landgenoten expressief met zijn handen. Als om zijn woorden extra kracht bij te zetten, zijn vingers gesierd door stoere ringen.

Trilogie

„Met The Pegasus Project heb ik een trilogie afgemaakt, die begon met Prometheus & Pandora en Pandora’s PlayHouse. Ik heb het verhaal van Prometheus als uitgangspunt genomen omdat ik mezelf met hem identificeer. Hij stal het vuur van de Goden en bracht het naar de mensen en werd daarvoor gestraft door weggestuurd te worden van de berg van de Goden.”

„Ook ik heb een dergelijke berg beklommen”, peinst hij over de periode dat hij als Terence Trent D’Arby een miljoenenpubliek had en waarover hij het liever niet meer heeft. „Misschien wel tot afgrijzen van de Goden. Ik denk dat ze niet comfortabel waren met mijn energie. Voor mij voelde het als een spelprogramma waaruit je elk moment weggestemd kon worden. Maar ik kon die ervaring wel gebruiken om door te groeien naar waar ik nu sta als artiest.”

Hij voelt zich schatplichtig aan Michael Jackson, Prince en George Michael. Met de laatste twee was hij goed bevriend. „Iemand heeft me ooit een foto van hun drieën gegeven in een soort drieluik, dat je ook weleens in een kerk of museum ziet. Dat heb ik in mijn studio staan. Ik geloof dat hun geest doorleeft en nog altijd bij mij is.”

Trouwfoto

Achter de zanger is een trouwfoto te zien. In een verwijzing daarnaar veert hij op. „We zijn vorig jaar teruggegaan naar die kerk in Assisi in het bijzijn van onze twee zonen Francesco en Federico, omdat ze er nog nooit waren geweest. Het was een heel emotionele trip, omdat hun leven daar eigenlijk is begonnen en ik het graag aan ze wilde laten zien. De bisschop die ons toen gehuwd heeft leeft niet meer, maar er was een priester die onze trouwbelofte hernieuwd heeft in het bijzijn van onze jongens. Dat was heel bijzonder, met nieuwe ringen die we hadden gekocht.”

Het leven in Italië bevalt hem zeer goed. „Ik heb altijd het idee dat in Italië artiesten hier meer op waarde worden geschat dan in Amerika en in zekere zin ook Engeland. Deze cultuur heeft respect voor kunst en kunstenaars, dat heeft niks te maken met hoeveel geld je verdient. Ik woon in Milaan, een stad met een rijke traditie in muziek, kunst, design, mode en schoonheid in algemene zin. In die zin heb ik ook goede herinneringen aan Amsterdam, dat is ook een liberale en open-minded stad.”

Leeftijdsverschil

Zijn vrouw Francesca ontmoette hij toen ze nog een jong Elite-model was in een event waar ze beiden aanwezig waren. „Ik deed in 1995 een optreden aan de Adriatische kust toen mijn assistente Andrea haar in het vizier kreeg en vond dat ik haar moest ontmoeten. Binnen 5 minuten zag ik meteen een toekomst met haar voor me, maar goed we schelen nogal wat jaartjes. Ik was in de 30 en zij 18, dus ik moest nog een beetje geduld hebben. Toch wist ik altijd al dat ik zou gaan trouwen en besefte ik me op dat moment maar al te goed dat ik lang genoeg een playboy was geweest.”

Francesca lacht terwijl ze terugdenkt aan de eerste ontmoeting. „Ik was heel erg verlegen, maar we raakten aan de praat in zijn tourbus. Ik voelde meteen een sterke connectie met hem, maar ik was nog niet toe aan een relatie. We ontmoetten elkaar een jaar later opnieuw in New York, toen ik inmiddels student was aan de Polytechnische Universiteit. We gingen koffiedrinken en een stuk lopen, ik had mijn mooie Gucci-hakken aan die zo hoog waren dat ik pijn aan mijn voeten kreeg.”

Jaren hadden de twee af en aan contact totdat Sananda zich in Milaan vestigde en ze gingen samenwonen. „Het was de bedoeling dat ik aan mijn kinderen zou vertellen dat ik ooit iets had met een rockster, maar die rockster wérd de vader van mijn kinderen...”

Sananda treedt in Nederland op in Emmen (8 juni), Hilversum, Hoofddorp en Weert. Behalve door Nederland tourt Sananda ook door België, Frankrijk en Engeland.

Sananda Maitreya (voorheen Terence Trent D’Arby) leeft met gezin in kalm Italië en komt naar Emmen voor het Hello Festival. 'Ik ben lang genoeg playboy geweest' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated:

Views: 5883

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.